Afgeronde rechthoeken tekenen

De hoeken kunnen proportioneel, symmetrisch, of vrij afgerond zijn.

Een symmetrische afronding wil zeggen dat de X- en Y-diameters van de afgeronde hoeken gelijk zijn. Bij een proportionele afronding wordt de afronding proportioneel getekend ten opzichte van de lengtes van de zijden (de diameter = 1/3 van de lengte zijde). Afgeronde rechthoeken met zowel een symmetrisch als proportionele afronding hebben dezelfde horizontale en verticale booglengtes. Wanneer je geen van deze opties aanvinkt, kan je zelf de waarde voor de afronding invullen. In een 3D-aanzicht is ook de methode Extrudeer beschikbaar. Hiermee kan je een rechthoek extruderen onmiddellijk nadat je de ruimtelijke vorm getekend hebt.

Methode

Omschrijving

D.m.v. diagonaal

Selecteer deze methode om een afgeronde rechthoek te plaatsen zonder te roteren.

Geroteerd

Selecteer deze methode om een rotatie voor de afgeronde rechthoek te selecteren alvorens de afgeronde rechthoek te plaatsen.

Extrudeer

(alleen voor 3D-aanzichten)

Als deze functie geactiveerd is, kan je de afgeronde rechthoek extruderen onmiddellijk nadat je de ruimtelijke vorm getekend hebt; zie 2D-objecten extruderen tijdens de aanmaak

Extrudeer/Combineer

(submethode van Extrudeer)

Wanneer de vorm die je wilt extruderen op het oppervlak van een volume getekend is, worden de twee objecten tot één enkele “Samenvoeging volumes” of “Uitsnijding volumes” gecombineerd. Indien deze submethode uitgeschakeld is, wordt de nieuwe extrusie als een apart object gecreëerd en blijft het bestaande volume onveranderd.

Instellingen

Pas de standaardinstellingen aan voor afgeronde rechthoeken.

Een afgeronde rechthoek creëren d.m.v. diagonaal

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

D.m.v. diagonaal

Afgeronde rechthoek

Basisgereedschappen

Alt+4 (Windows)

Option+4 (Mac)

Om een rechthoek te creëren door de diagonaal tussen twee hoekpunten te bepalen:

Activeer het gereedschap en de methode.

Klik op de knop Instellingen om het dialoogvenster ‘Afgeronde Rechthoek’ te openen en de standaardinstellingen voor het gereedschap aan te passen. Nadien kan je de parameters wijzigen via het Infopalet.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Type afronding

Kies hoe je de afronding van de hoeken wilt bepalen.

Symmetrisch: de diameters van de hoeken zijn gelijk in de X- en Y-richting.

Proportioneel: de diameters van de hoeken zijn 1/3 van de breedte en hoogte van de afgeronde rechthoek.

Asymmetrisch: de diameters van de hoeken zijn vrij bepaald (deze optie is alleen beschikbaar in het Infopalet na plaatsing van het object).

X/Y

Geef hier de X- en Y-waarde op voor hoeken met een symmetrische of vrij bepaalde afronding. Bij een symmetrische afronding worden de X- en Y-waarden automatisch gelijk gezet.

Klik om het beginpunt van de rechthoek te bepalen. Beweeg de cursor om de grootte van de rechthoek te bepalen.

Beweeg de muis naar de tegenoverliggende hoek.

Een geroteerde afgeronde rechthoek creëren

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Geroteerd

Afgeronde rechthoek

Basisgereedschappen

Alt+4 (Windows)

Option+4 (Mac)

Om een afgeronde rechthoek te creëren:

Activeer het gereedschap en de methode.

Stel de parameters van de afgeronde rechthoek in zoals beschreven in Een afgeronde rechthoek creëren d.m.v. diagonaal.

Klik om het beginpunt vast te leggen. Verplaats de aanwijzer over het scherm en klik om een voorvertoning weer te geven van de draaiing.

Klik een tweede maal om de rotatiehoek te bevestigen. Beweeg de cursor om de grootte van de rechthoek te bepalen.

Klik om de rechthoek te creëren. Het omtrekkader in het Infopalet komt overeen met de rotatiehoek van de geroteerde rechthoek.

Rechthoeken tekenen